Imatge o vídeo destacat
Foto grup Loiola 2023

Trobada del sector social jesuïta a Loiola 2023

Més de 200 persones de 31 obres i institucions socials jesuïtes de 6 països diferents ens hem ajuntat a Loiola per celebrar la Trobada del Sector Social 2023 (12-15 de gener). Sota el títol ‘Sintonitzant’, la trobada ha servit perquè persones i entitats es reconeguin com a un cos apostòlic únic, pensar conjuntament el futur del sector social i actualitzar la nostra missió davant dels reptes que planteja la realitat social.

Durant quatre dies s’han succeït els espais de diàleg, tallers, presentacions i altres activitats com la visita al Santuari de Loiola o l’excursió fins a l’hospital de la Magdalena, on Sant Ignasi es va allotjar a la seva tornada a Azpeitia. Ens hem detingut a mirar el món amb el sociòleg Imanol Zubero i la directora de Noves Fronteres i Acció Pública de ‘Fe y Alegría Colombia’, Sabrina BurgosTambé hem assistit al teatre de la mà de Cruz Noguera amb la proposta ‘Historias de la Valla’, una peça teatral que ens aporta una nova mirada davant la situació dels moviments migratoris.  

A través de diferents tallers, hem reflexionat al voltant de les cinc causes justes del sector: desenvolupament de l’ecologia en el marc de la justícia socioambiental, acompanyament i defensa de les persones migrants, promoció d’una ciutadania global, defensa de l’equitat de gènere; i inclusió socioeducativa, en especial d’infància, joventut i famílies. Espais que hem abordat en grup i on hem pogut compartir experiències d’èxit, aprenentatges i propostes de futur, així com expressar inquietuds presents en el dia a dia de les nostres obres i entitats, posar en comú neguits i fer peticions al sector. 

El responsable de Discerniment i Planificació Apostòlica de la Província d’Espanya, Patxi Álvarez SJ, i la directora de l’Associació Loiolaetxea, Marta Silvano, han analitzat el Procés de Missió actual del sector i, en aquest sentit, també s’han celebrat tallers temàtics sobre les cinc fases que el conformen: acompanyar, servir, investigar-reflexionar, sensibilitzar i incidir.

El director de Cristianisme i Justícia, José Ignacio García SJ i Mª Carmen de la Fuente, coordinadora de SJM i directora de Fundació Migra Studium, han aprofundit sobre el significat de la missió fe-justícia a dia d’avui i, guiats per Higinio Pi SJ, coordinador de Red Mimbre, i Martín Iriberri SJ, director d’Alboan, hem revisat les últimes dècades a través de les principals fites en l’acció social jesuïta.

Per la seva banda, el Provincial de la Companyia de Jesús, Antonio España SJ, també ha repassat el recorregut fet des de la primera trobada comuna a Gijón 1990 i el delegat del sector social, Luis Arancibia, i Dani Villanueva SJ; vicepresident Executiu d’Alboan i Entreculturas, han presentat el nou projecte apostòlic de sector per als propers anys, així com la nova estructura de govern, equips i projectes.

Han estat quatre dies de sintonia per reforçar la unió del sector social de la Companyia de Jesús amb l’objectiu de mantenir l’esperit compromès i esperançador i seguir al costat de les persones que més ho necessiten.

Més informació i material gràfic a www.sintonizando2023.org