Imatge o vídeo destacat
Mustapha Baldeh

Mustapha Baldeh i el Centre Sant Jaume

El Mustapha Baldeh té 24 anys i viu a Badalona. Podria semblar un jove qualsevol, però no ho és! Des de l’estiu fins al mes de desembre ha estat treballant al Centre Sant Jaume amb el càrrec de responsable de recepció del centre, manteniment de les instal·lacions i gestió de material. Ja coneixia l’entitat de quan va començar a venir al centre obert amb 11 anys concretament i després de sis mesos de professionalitat, compromís i aprenentatge, separem camins per obrir un munt de noves possibilitats professionals.

Agraïm a en Musta tot el treball realitzat però, sobretot, el seu valor com a persona i el trosset d'ell que ens deixa per sempre al Centre Sant Jaume.

 • Hola, Musta, treballar al Centre Sant Jaume ha estat la teva primera experiència laboral?

No, no. Vaig estar un temps treballant a la construcció, gairebé 2 anys. La primera vegada que he treballat en muntatge de manteniment, recepció... si, no ho havia fet abans.

 • ¿Ha sigut especial per tu treballar al CSJ?

Doncs sí, la veritat. Havia fet “de manetes” però ja et dic, muntar mobles no. A banda, doncs si, és especial treballar aquí.

 • I com va ser que vas treballar al CSJ? El procés vull dir...

Doncs jo anava parlant amb la Sílvia Carbajal - Orientadora laboral i responsable del programa “Activa’t” del CSJ, un espai de formació i acompanyament socioeducatiu per a joves de 16 a 21 anys: https://www.fundaciocarlesblanch.org/que-fem/projecte/activati com anava venint a fer de voluntari, un dia vaig parlar amb ella i li vaig comentar que pensava deixar la construcció per buscar noves oportunitats laborals. Un dia em va trucar i em va dir que el nou edifici estava quasi a punt i que l’entitat necessitava contractar personal per fer la mudança, el muntatge de mobles, la revisió de les instal·lacions i adequar els espais per tal de poder acollir els treballadors i els nens a l’estiu pel casal. Evidentment em vaig alegrar molt i li vaig dir que sí, que quan començava.

 • Tu vas venir aquí al CSJ com a infant. Des dels 11 anys, pot ser?

Si, si, és fort eh! Des que vaig començar l’escola, així que és important, sí.

 • I en tant de temps...què és el que més ha canviat?

Comparat amb el d’ara, l’edifici d’abans es veu molt petit. És un gran canvi. Fa temps que se sabia que hi hauria un canvi, però la veritat és que així de bèstia, doncs no m’ho esperava. El Grau (Grau Ussetti, director del CSJ) m’anava comentant que les obres avançaven i que l’edifici nou estava molt bé...

 • Clar, per què coneixes a professionals del CSJ des de fa temps...

Si, el Grau, la Rocío...hi ha molta gent que porta molts anys. També hi ha persones que portaven molt temps i que ara no hi són. La gent va, persones noves venen...

 • Passa...tens algun record de persones i gent que hagin marxat i ara no estiguin?

Per exemple l’Àngel, que era un educador. Era divertit. Un altre educador també que es deia Jaume. Un altre amb rastes, ara no recordo el nom, són molts anys...

 • Quins records tens així de petit d’estar al centre obert, venir a jugar, fer deures?

Sí, fer deures a la tarda. Sortir de l’escola i venir cap al Sant Jaume. A vegades no venia de gust fer deures però tocava. Recordo tenir a un educador al costat fent deures. També  les estones de jugar a bàsquet i a altres coses.

 • Clar perquè tu vas arribar aquí a Badalona de petit, vull dir, que l’idioma ja el parlaves...

Sí, però no el dominava, vull dir, no em podia desenvolupar bé. A l’escola bé, vaig tenir algun problema, però sense més. I al centre obert doncs podia fer els deures de l’escola i practicar més l’idioma.

 • I feies reforç escolar…

Sí. Em va ajudar molt a treure’m l’ESO la veritat. De tots els meus germans jo sóc el que més li costava estudiar. Aleshores, l’ ESO m’he la vaig treure net. Els professors em van dir que si repetia un curs, m’ajudaria. Al principi jo no volia, però després vaig veure que potser m’aniria bé per més endavant.

 • Si haguessis d’explicar a algú què no coneix el Centre Sant Jaume...què li diries?

Doncs diria que és un bon lloc per aprendre, per créixer, un exemple per seguir endavant amb la teva vida.

 • I què t’agradaria fer a la teva vida?

Vaig començar un CFGM, però no el vaig acabar per anar a treballar. En aquell moment creia que era més important treballar. Ara de fa un temps porto pensant a fer el títol de monitor de lleure.

 • T’agradaria treballar amb infants? T’hi veus?

Sí, crec que ho faria bé.

 • I què diries que t’emportes de tots aquests anys al CSJ?  Pensant en l’infant que anava al centre obert i ara, quins aprenentatges o habilitats tens que creus que han estat en part per el teu pas per l’entitat?

Doncs diria que sentir-se acollit per començar, un lloc, el sentiment de pertinença i més enllà...doncs la gestió emocional i ser més tranquil. Vull dir jo abans, a la mínima, crec que responia malament a la gent, així quan em deien alguna cosa o em corregien, doncs no m’agradava. Crec que el meu pas pel CSJ m’ha aportat tranquil·litat. També habilitats comunicatives, jo era molt tímid. Ara veig que estar aquí m’ha fet millorar aspectes de la meva personalitat, el meu estat d’ànim i identificar algunes coses. Veig que he d’aprendre a dir què vull, a saber dir que no...La veritat, m’agradaria treballar al CSJ

 • Què creus que has aportat en tot aquest temps en l’àmbit personal i professional?

Doncs la meva personalitat. Crec que podria transmetre el que m’han ensenyat a mi. Com ser un mateix i millorar de cara al futur. Tenir paciència, saber escoltar. No s’ha d’oblidar d’on vens i per on has vingut, i si pots ajudar o acompanyar al que venen darrere, doncs millor, com tornar el que has obtingut.

 • Gràcies, Musta