Imatge o vídeo destacat

RENOVEM LA LUDOTECA

ELS ALUMNES DE LA UEC COL·LABOREN AMB EL CENTRE

La Ludoteca del Centre Sant Jaume va néixer ara fa més de deu anys, fruit del desig de l’equip educatiu de poder oferir als infants i joves de Badalona el recurs del joc i la joguina com a eina educativa i de relació.

Inicialment ubicada en el marc del Centre Obert, que com sabeu, és un projecte que busca potenciar el desenvolupament i l’adquisició d’hàbits i la competència social dels infants per afavorir els seus processos d’integració i socialització oferint, des de la pedagogia del quotidià, un espai estructurat, amb un ritme adequat i adaptat a les necessitats de nois, noies i joves.


 

Però la Ludoteca havia de créixer, com ho ha fet el Centre, per tal de donar resposta també als altres projectes de Centre Sant Jaume, com ara la UECUnitat d’Escolarització Compartida, que presta atenció educativa reglada, complementant la que ofereixen els centres educatius, a alumnes d’entre 14 i 16 anys que cursen la Escolarització Secundaria Obligatòria (ESO) i que presenten una casuística diversa.

Calia millorar i actualitzar el sistema de classificació i ordre, així com ampliar l’oferta de jocs. I quina millor manera de fer-ho que implicant als propis alumnes! És d’aquesta manera, que un grup de 16 joves, actuals alumnes de la UEC, han realitzat un taller de renovació i creació de la nova Ludoteca. Integrant metodologies de treball i conceptes diversos com ara:

 • Aprenentatge per fer un servei a un altre: al propi CSJ. Motivador i educatiu alhora.
 • Treball en equip: ajudant-se uns als altres a realitzar les tasques. Col·laborant.
 • Manipulació responsable del joc: en la cura, adequació, neteja,...
 • Voluntariat: amb la vivència i coneixement del suport que fan els voluntaris al CSJ, i del qual també podem formar part. Gràcies Flori, voluntària de joves que recolza a l’equip també amb temes de ludoteca, per venir a engrescar als alumnes amb la teva esplèndida manera de fer!
 • I tot ben barrejat a la coctelera de les habilitats socials, la inserció sòcio-laboral i l’experiència d’una pràctica real.
 • Cal destacar que perquè el somni de la Ludoteca s’hagi pogut realitzar, ha estat bàsic poder comptar amb el suportde la comunitat educativa de Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi, que ja ve col·laborant amb nosaltres des de fa molts anys amb la campanya de recollida de joguines de Nadal. Algunes d’aquestes joguines passen a formar part del nostre fons lúdic.

  I com segur coneixeu, els objectius i beneficis d’una Ludoteca aporten aspectes com:

 • Fomentar hàbits i pautes de comportament entorn al respecte, la convivència, la igualtat, la solidaritat,... Potenciant valors positius de tolerància, coeducació i respecte a la diversitat.
 • Facilitar la maduració de la personalitat dels nois i joves en els seu diferent àmbits: cognitiu, psicomotriu i psicosocial.
 • Oferir un espai de joc lliure, estructurat amb diferents tipologies de jocs: d’estratègia, d’habilitat, de construcció, d’associació, simbòlic,...
 • En definitiva, incorporant elements del joc i l’exploració que combinen amb els objectius dels diferents projectes del Centre Sant Jaume.

  Us hi esperem per jugar plegats. Tots i totes hi sou benvinguts/des!!

  Les fotografies adjuntades són del taller realitzat pels alumnes de la UEC, amb la presència de Flori Carmona, la voluntària que col·labora amb tasques de la Ludoteca i una fotografia de la campanya de recollida de joguines amb la Maria Gomis.