Imatge o vídeo destacat
Escacs

Escac i mat al Centre Obert

Els escacs, un joc antic, complicat, avorrit... O aquesta era la imatge preconcebuda que es tenia no fa tant de temps. A causa de diferents factors, com la pandèmia, on els escacs en línia van tenir un creixement gegant, i l'estrena de la mundialment coneguda sèrie de Netflix, Gambito de Dama, va fer que molts, sobretot joves, comencessin a interessar-se per aquest fenomen del qual defugien i desconeixien, per falta d'interès.

Sempre diuen, quan es tanca una porta, se n'obre una finestra. Aquest és el cas dels escacs aquests últims anys. Durant la pandèmia per COVID-19, en l'època de major confinament, els escacs van començar a experimentar un auge avassallant, que fins i tot avui dia, persisteix.

Des de la comoditat de la llar, qualsevol pot mitjançant la modalitat en línia, jugar o aprendre aquest joc, enfrontant-se contra una IA (Intel·ligència Artificial) o jugant contra persones d'arreu del món. Hi ha més facilitats que mai per a aprendre i informar-se sobre aquest esport amb l'hegemonia de Twitch i Youtube com a plataformes de contingut digital, on pots trobar partides en viu de jugadors professionals, tutorials per a començar o llegendàries partides entre els màxims representants dels escacs.

Aquest esport ha tornat per a quedar-se (realment mai se'n va anar), i des del Centre Sant Jaume, hem tingut l'oportunitat d'apropar-nos a aquest meravellós joc, que tants aspectes positius té tant per a adults, com per a joves, gràcies a la col·laboració que porta realitzant-se juntament amb Chessable des de gener de 2022.

Chessable crea una simbiosi perfecta entre aprenentatge i tecnologia per portar els escacs, d'una forma eficient i entretinguda, als nens i nenes de Centre Obert. L'empressa forma part del Grup Play Magnus, fundada pel campió mundial d'escacs Magnus Carlsen que construeix i uneix les marques i serveis d'escacs en línia més innovadores.

Mitjançant tablets i ordinadors, ensenya tots els aspectes del joc, des del més bàsic com el moviment i nom de les peces, fins als més avançats, en un aprenentatge gradual i realista. Un representant de l'empresa, una vegada a la setmana, assisteix al centre, reuneix els joves en una aula, i mitjançant videotrucades entre els alumnes i Grandmasters (així es denominen als experimentats en escacs) i classes molt dinàmiques, els nens aprenen, juguen i sobretot, es diverteixen descobrint l'apassionat i intricat món dels escacs.

El passat 7 d'abril, vam tenir l'oportunitat de rebre en el centre a la prestigiosa Woman Grandmaster i nou vegades campiona britànica d'escacs, Jovanka Houska, la qual, treballa conjuntament amb Chessable en els Broadcast que ofereixen durant els tornejos de l'Oslo eSports Cup que estan tenint lloc aquest mes d'abril. La Woman Grandmaster va aprofitar la sessió que hi havia programada, per a desafiar als nens i nenes de Centre Obert a una partida simultània, en la qual Jovanka, reptava al mateix temps a tots i cadascun dels joves que estaven en la sessió, i així, demostressin tots els coneixements que havien adquirit durant aquest temps.

Una jornada diferent, de posar-se a prova, però sobretot, una estona per gaudir i divertir-se jugant escacs!