Imatge o vídeo destacat
Jugant

Dia internacional de l'esport per al desenvolupament i la pau

Avui, 6 d'abril, se celebra al voltant de tot el món el dia internacional de l'esport per al desenvolupament i la pau.

La relació de l'esport amb la tolerància, la solidaritat, la cooperació, la inclusió i la salut, és indiscutible i reconegut, convertint-se en un dels principals transmissors de valors i principis ètics. A escala personal, els seus beneficis són enormes, ja que contribueix a la nostra salut física i mental.

Reconegut com a dret fonamental per l'Organització de les Nacions Unides en 1978, en commemoració dels primers jocs olímpics a Atenes (Grècia) el 6 d'abril de 1896, es va impulsar aquest festeig per enaltir la seva importància allà en 2013 amb: El Dia Internacional de l'Esport per al Desenvolupament i la Pau.

La importància de l'esport, es plasma en l'Agenda 2030 de Desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, sent un dels aspectes clau que es contemplen. En aquesta agenda, es reconeix el paper que té com a eina vàlida per a la prevenció de conflictes i la promoció de la pau duradora, gràcies a la seva capacitat de transcendir fronteres.

 “L'esport pot creuar barreres que divideixen a les societats, fent-lo una eina poderosa per fer costat a la prevenció de conflictes i als esforços de construcció de la pau, tots dos simbòlicament sobre el nivell global i molt pràcticament dins de les comunitats.

Aquest 2022, l'ONU centra el seu objectiu en la relació entre l'esport i el clima, i les maneres de desenvolupar polítiques i mesures per a revertir l'impacte del canvi climàtic a través de l'esport, sota hashtag, #DeporteXElClima. Tot això acompanyat d'un esdeveniment virtual el 6 d'abril de 2022 a les 9.30 a. m. EDT (15.30h) en el canal de YouTube de l'ONU (versió en anglès) o en el seu servei d'ONU Web TV.

Esport i joventut

Molts són els estudis que demostren que l'exercici físic i la pràctica d'algun esport beneficia molt a les persones, tant en salut mental com física.

En els adults ajuda a prevenir problemes derivats d'una vida sedentària. Als nens, nenes i joves, a més, els beneficia en aprenentatges i desenvolupaments vitals per al seu futur. Alguns d'aquests beneficis són:

- Treball en equip: treballar junts, confiar en els altres i respectar les normes.

- Socialitzar: Compartir experiències i emocions, sentir-se part d'un grup.

- Alternativa d'oci: Alternativa d'oci per a compartir amb amics o família, que allunya de l'ampli ventall d'hàbits menys saludables que tenen els joves.

- Millora l'autoestima: Aprendre a controlar el teu propi cos, fa que un se senti més segur de si mateix.

- Tolerància a la frustració: Importància d'aprendre a guanyar i aprendre a perdre i així gestionar les emocions derivades.

- Bon estat físic: Ajuda a mantenir un cos i una ment sana i així afrontar de diferent manera els contratemps del dia a dia.

Lliga't bé les sabatilles, agafa una pilota, una raqueta, surt a córrer, sol, acompanyat... no hi ha millor manera de celebrar-ho que dur a terme alguna activitat física!

Feliç dia internacional de l'esport per al desenvolupament i la pau!