Imatge o vídeo destacat
entrega tauletes infants Centre Sant Jaume

DOS MESOS DESPRÉS DE TANCAR ELS COL·LEGIS, MOLTS INFANTS ENCARA NO ES PODEN CONNECTAR A L’ESCOLA

Des del Centre Sant Jaume de Badalona volem al·lertar sobre la greu situació d’emergència social en que està derivant l’actual crisi de la COVID-19.

Més de dos mesos després del tancament dels centres educatius, el 50% dels infants que participen al Centre Sant Jaume no podien seguir el curs escolar amb normalitat perquè, o bé no tenien connexió a Internet, o bé no disposaven d’un ordinador.

Des de l’entitat, i gràcies a diverses donacions particulars, hem aconseguit suficients tauletes per cobrir la demanda actual, i un equip d’educadores estan formant els infants i també les seves famílies en competències informàtiques per facilitar-ne el seguiment. Algunes de les escoles de la ciutat de Badalona ens confirmen però, que tot i els esforços, existeix una gran dificultat per part del seu alumnat de disposar de mitjans, coneixements i capacitats per fer el seguiment telemàtic que proposa el Departament d’Educació.

No és l’únic problema que hem detectat arran de la crisi sanitària, ni tant sols és el més greu. En les darreres setmanes, s’ha disparat la necessitat bàsica d’accés a l’alimentació. Més de la meitat de les famílies que atenem a l’entitat, el 57%, reben algun suport alimentari. En aquest sentit, des del Centre Sant Jaume col·laborem en el repartiment de 500 àpats diaris a la població més vulnerable de Badalona a través d’un acord amb l’empresa F.Roca, el suport d'un conjunt d'empreses i gràcies a la col·laboració de desenes de voluntaris de la pròpia entitat i de la Xarxa Solidària de Badalona, que han ajudat a distribuir prop de 20.000 plats de menjar des del 21 d’abril i fins a data d’avui.

L’habitatge és un altre dels tres grans eixos d’aquesta emergència social. El 33% de les famílies del Centre Sant Jaume tenen dificultats greus d’habitatge.  Parlem de famílies que estan passant el confinament en habitatges ocupats o habitacions rellogades, que conviuen en infrahabitatges diversos nuclis familiars amb membres que s’han contagiat per la COVID-19, que hi ha pares i mares esperant l’arribada del seu nadó tancats a habitatges insalubres, i que hi ha propietaris que s’aprofiten de les dificultats per extorsionar els seus inquilins i apujar-los el preu del lloguer.

Davant d’aquesta situació, des del Centre Sant Jaume hem posat en marxa la campanya #emergènciasocial per recaptar 15.000 euros que ens ajudin a seguir donant resposta a les necessitats sorgides d’aquesta crisi social.

A més a més, i amb l’objectiu de mantenir actius i connectats als infants, joves i famílies vinculats als projectes de l’entitat i sensibilitzar sobre la greu situació que estan vivint algunes d’elles, també hem creat #infosantjaume, un programa de radio diari, http://www.fundaciocarlesblanch.org/info-sant-jaume, on es poden escoltar les històries de vida d’algunes d’elles. En trobareu algun exemple als enllaços següents:

  • http://www.fundaciocarlesblanch.org/info-sant-jaume/2020-05-19: La Maria i els seus dos fills estan passant el confinament dins d’un garatge sense finestres i el propietari els ha dit que hauran de marxar tan aviat com s’aixequi el decret d’alarma. A canvi d’aquest local, la filla gran de la Maria treballa a jornada completa sense cobrar.
  • http://www.fundaciocarlesblanch.org/info-sant-jaume/2020-05-13: L’Eva Maria i el seu home sempre havien tingut feina i mai havien necessitat ajuda fins que l’arribada del coronavirus ha trastocat per complet les seves vides. A ell l’han fet fora i a ella li han fet un ERTO del 70%. No havien recorregut mai als serveis socials, però ara necessiten suport alimentari.

A més a més, i amb l’objectiu de mantenir actius i connectats als infants, joves i famílies vinculats als projectes de l’entitat i sensibilitzar sobre la greu situació que estan vivint algunes d’elles, també hem creat #infosantjaume, un programa de radio diari, http://www.fundaciocarlesblanch.org/info-sant-jaume, on es poden escoltar les històries de vida d’algunes d’elles. En trobareu algun exemple als enllaços següents:

  • http://www.fundaciocarlesblanch.org/info-sant-jaume/2020-05-19: La Maria i els seus dos fills estan passant el confinament dins d’un garatge sense finestres i el propietari els ha dit que hauran de marxar tan aviat com s’aixequi el decret d’alarma. A canvi d’aquest local, la filla gran de la Maria treballa a jornada completa sense cobrar.
  • http://www.fundaciocarlesblanch.org/info-sant-jaume/2020-05-13: L’Eva Maria i el seu home sempre havien tingut feina i mai havien necessitat ajuda fins que l’arribada del coronavirus ha trastocat per complet les seves vides. A ell l’han fet fora i a ella li han fet un ERTO del 70%. No havien recorregut mai als serveis socials, però ara necessiten suport alimentari.

El Centre Sant Jaume és una entitat sense ànim de lucre que des de 1997 treballem per a la educació integral d’infants, joves i famílies de Badalona en risc d’exclusió social o en situació d’alta vulnerabilitat a través de projectes de suport a l’acció educativa, educació en el lleure i hàbits saludables, orientació laboral i suport psicològic.