Imatge o vídeo destacat
Foto alumnat UEC a classe estudiant

La UEC, com ho fem?

Per Rocío Humet, cap de projectes del Centre Sant Jaume.

A la UEC del Centre Sant Jaume portem molts anys acompanyant els anomenats com a alumnes «amb dificultats» dels Instituts d’Educació Secundària de Badalona. El Departament posa al servei d’aquests joves la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) que, en definitiva, és un centre educatiu que atén un nombre menor d’estudiants perquè així ho necessiten.

Com ho fem?

Estant al seu costat i prestant molta atenció a les seves necessitats per tal d'oferir-los un servei adaptat i personalitzat. Amb els anys i sempre respectant les capacitats i possibilitats de cadascun -sense que hi hagi ritmes millors ni pitjors- hem aconseguit que els alumnes puguin treballar en els mateixos espais. Aquesta metodologia de treball, lluny de provocar comparacions, ha resultat motivadora per als joves i hem comprovat com moltes vegades s’esforcen per aconseguir el mateix que un altre company o companya. En definitiva, és primordial creure en les persones i per això ens cal entendre-les. No pel fet de pertànyer a un grup d’edat concret són iguals, ni els afecten de la mateixa forma les situacions viscudes. Certament les seves formes d’expressar són, de vegades, molt difícils de gestionar, però ens ajudarà molt preguntar-nos qui és l’adult o l’adulta de la relació, i d’aquesta manera oblidar-nos d’allò que no tenen per centrar-nos en allò que necessiten per desenvolupar les seves capacitats.

De quina manera ens apropem a ellxs?

El simple fet de canviar de centre educatiu per un temps, no modifica la motivació ni la situació de l’alumnat. És molt important saber qui són, quin és el seu entorn, què els preocupa i què no. Encara que vinguin amb uns “antecedents” no gaire esperançadors, per a nosaltres són persones que no coneixem i que tenen per tant tota la nostra confiança i suport. L’objectiu és caminar junts durant un temps, amb la intenció que omplin les seves motxilles d’èxits, bones experiències i aprenentatges positius que els reforcin per seguir la seva vida.