Imatge o vídeo destacat

Acompanyar per transformar, per Laura Lage

Acompanyar persones en situació de risc d'exclusió és un treball intens i d'equilibri. Centrar-se en la persona, veure l'altre i ajudar-lo a definir el seu nord no sempre és una tasca fàcil. És un exercici de coherència constant. Aprendre a ser pacient i respectar el tempo de l'altre que sovint no és el mateix que el teu.

Quan parlem d'acompanyar, parlem d'entendre, de comprendre i sovint de qüestionar l'altre i a tu mateix. En l'acompanyament aprenem i creixem tots. Poder establir una relació de vincle positiu amb l'altre, ens permet certs privilegis, que gràcies a la proximitat i la confiança poden possibilitar un acompanyament amb millors garanties d'èxit.

Acompanyar és estar i saber què sent l'altre, estar atent a la mirada i llegir què expressa el seu rostre. Saber com li ha anat el dia d'avui i escoltar la resposta per tenir clar què has acompanyar, contenir, sostenir. És aprendre a treballar amb la ràbia, les pors o la incapacitat de control, manipular emocions, moltes. És acompanyar el més emocional i primitiu.

Acompanyar també significa creure en l'altre i saber-li dir que allò que avui no ha funcionat segurament demà li sortirà millor. I que l'important és que ho hagi intentat. Saber que la limitació que sent sorgeix de la pròpia experiència i que té l'oportunitat de tornar-se a enquadrar. Cada dia té l'oportunitat de posar un nou marc. És ajudar a transformar la seva mirada i construir una versió millor d'un mateix.

Acompanyar també és cuidar-se, estar bé per poder estar amb l'altre. Estar tranquil per poder veure la resta i saber cap a on cal anar. És no perdre de vista el més essencial, posar la mirada en l'important en comptes de fer-ho en el que és urgent.

El món social no és matemàtic, ni té una fórmula màgica; treballar amb persones és alhora emocionant i complex. És important aprendre a frenar i mirar, contemplar, qüestionar-se sovint i compartir amb l'equip allò que penses, el que et funciona i el que no, el que ens ajudi a créixer. Qui treballa amb persones ha de saber cuidar i ser cuidat. Cuidem-nos per cuidar.

Laura Lage, responsable del Centre Obert
Article publicat a Entreparéntesis