Imatge o vídeo destacat

Els joves del Centre Obert visiten 'Controles?', una exposició per prevenir les drogues

Els porros són millor que el tabac? Aquesta és una de les moltes preguntes amb què han topat els joves del Centre Obert les darreres sessions. Durant dos divendres consecutius els educadors han posat sobre la taula quins són els riscos de les drogues –siguin legals, com el tabac o l'alcohol, o il·legals, com el cannabis o la cocaïna– i com prevenir-ne el consum.

El dia 10 van visitar l'exposició 'Controles?' a l’Espai Jove Supernova (Av. Catalunya 52-54, Badalona). I aquest divendres un dels tècnics va visitar el Centre Sant Jaume per continuar el treball iniciat amb l'exposició.

Els nois i noies del Centre Obert van formular preguntes de tota mena durant la dinàmica inicial. Es va fer evident com moltes de les coses que acostumen a replicar els nois i noies són mites. Com a pauta de detecció, també van associar el consum de drogues al bombardeig publicitari a què estem sotmesos. Per exemple, es va parlar de les begudes energètiques, dels intensificadors que contenen i els efectes nocius de consumir-les.

Mitjançant la interacció i les noves tecnologies, es va proposar als joves una reflexió crítica i constructiva. Van resoldre dubtes de consum. Es van tractar interrogants i mites sobre l'haixix i el tabac; sobre quines begudes es poden barrejar i quines no; o si una cigarreta puja més que un porro. Per tancar la sessió, els nois i noies van respondre en una tauleta una sèrie de preguntes sobre els seus gustos, hàbits i aficions; i després van fer una valoració escrita de la sessió. 

En la segona sessió de treball, ja al Centre Sant Jaume, van conèixer diferents estadístiques sobre el consum de drogues d'homes i de dones d'edats compreses entre 14 i 20 anys. Havien de dir si eren certes o falses. També van visionar un anunci d'estrella Damm i van comptar quantes cerveses sortien a l'espot (172!). D'aquesta manera van treballar la publicitat subliminal i van prendre consciència de la manipulació respecte aquest tipus de substàncies. Un exercici per fomentar una actitud més crítica a l'hora de consumir. També els va situar en context per treballar la pressió de grup.

L'exposició es podrà visitar des del 27 d’octubre al 4 de desembre d’enguany i respon a una de les línies estratègiques de la Diputació de Barcelona. El programa Controles? busca, entre d'altres objectius, proporcionar informació sobre les drogues, treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum i promoure actituds responsables entre els joves treballant habilitats per a la vida.