Imatge o vídeo destacat

“L'espiritualitat ens il·lumina, ens motiva i ens fa resistir”

Arrelament al territori, resistència en contextos de dificultat social, creativitat en la tasca encomanada, vocació pel servei i treball en xarxa. Són alguns dels valors compartits aquest dijous entre la vuitantena de professionals de les entitats del sector social dels jesuïtes reunits a la seu de la Fundació la Salut Alta, al barri de la Salut de Badalona.

 “Aquest curs el treball en xarxa serà molt significatiu”, ha anticipat el jesuïta Alberto Ares, delegat del sector social dels jesuïtes a Espanya. La coordinació entre les diferents entitats d'inspiració ignasiana que atenen el món social a Catalunya va començar a fer-se efectiva cinc anys enrere. D'ençà les primeres trobades, s'ha incidit en l'ideari compartit i també s'han implantat eines de caràcter pràctic que repercuteixen en el dia a dia de les entitats.

Un sector exigent

La coordinadora del sector social a Catalunya, M. Carmen de la Fuente, ha fet una crida als equips presents a somiar des d'aquesta identitat conjunta. El jesuïta Roger Torres ha dinamitzat el gruix de treball de la jornada: “Avui es tracta de suspendre el judici i jugar amb la intuïció”, ha explicat. Amb un temps de silenci, els participants han reflexionat amb aquesta mirada afectiva sobre la missió del sector social, amb l'objectiu de “fer surar les intuïcions a la superfície” i poder concretar pràctiques i directrius conjuntes. 

En la seva intervenció, el delegat dels jesuïtes a Catalunya ha animat a continuar i aprofundir en els projectes. “El món està ferit i el sector social és on són les ferides”, ha dit Llorenç Puig, que ha reconegut que “el sector social és exigent també pel cor i la persona”.

Cuidar la vocació

Ares també ha demanat als equips presents en la trobada “incorporar el 'cuidar-se' en les planificacions estratègiques” i ha formulat dues qüestions relatives a la interioritat. Per una banda, “com acompanyem els que acompanyen” i, per una altra, “com cuidem la vocació que tots sentim”. És en aquest sentit que els ha demanat seguir “aprofundint en l'espiritualitat ignasiana”.

En aquesta línia, Puig ha encoratjat les entitats a trobar espais per al treball espiritual. “Hem de cuidar la nostra espiritualitat, allò profund que ens il·lumina, que ens motiva i que ens fa resistir”.

Una xarxa al servei

Com a delegat provincial, Alberto Ares ha presentat una radiografia dels principals camps d'acció del sector a Espanya: cooperació internacional, menors i migracions. Un paraigües que s'estructura amb una base fonamental de laics, però que compta amb la col·laboració d'onze jesuïtes contractats, deu de jubilats i 72 que tenen una tasca concreta assignada, com serien unes classes de llengua a Migra Studium o de monitors en un centre d'esplai.   Ares ha destacat l'enfortiment i l'articulació d'aquesta xarxa.

Actualment les entitats que formen part del sector social dels Jesuïtes a Catalunya són Arrels Sant Ignasi de Lleida; Cristianisme i Justícia i Migra Studium amb presència a Barcelona; la Fundació Carles Blanch amb el Centre Sant Jaume i la Fundació La Salut Alta a Badalona; i la Fundació La Vinya als barris de Bellvitge i El Gornal de L'Hospitalet de Llobregat.

FONT: Catalunya Religió.