Imatge o vídeo destacat

"Trobarem a faltar el bon ambient que hi ha al Centre Sant Jaume"

Dues alumnes de Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi han fet una setmana de pràctiques com a introducció a la intervenció social al Centre Sant Jaume. Són la Carla Mata i Mariona Rovira. En aquest escrit recullen la seva experiència. Del centre en valoren el caràcter dinàmic i participatiu, així com el seguiment que han tingut per part dels professionals del projecte on han col·laborat:

“Acabem de començar el primer curs d’integració social. La nostra primera setmana ha consistit en escollir una entitat i fer-hi les pràctiques durant set dies, observant com treballen i quina és la feina d’un integrador social. L’objectiu és que aquesta experiència ens ajudi a conèixer de ben a prop la professió que hem escollit. Vam decidir fer les pràctiques al Centre Sant Jaume perquè ens agradava el treball amb adolescents i amb un perfil d’usuaris més juvenil.

Durant els set dies de pràctiques hem estat dins del servei socioeducatiu anomenat UEC (Unitat d’Escolarització Compartida), en la franja de matí. És un recurs que ofereix la Generalitat a alumnes que estan cursant l’ESO, i que per problemes d’inadaptació al medi escolar o situacions de risc social, necessiten una atenció més individualitzada.

Aquesta setmana hem fet moltes coses de les que fan cada dia els tres educadors del centre. Hem ajudat a preparar les aules, tant a nivell de distribució de taules i cadires, com a organitzar el material. També hem col·laborat a l’hora de pensar i fer els esmorzars pels joves, i hem fet tasques com preparar dossiers, fotocòpies, decorar les aules… D’altra banda també se’ns va encarregar que penséssim dinàmiques per fer conjuntament amb els nois i noies. Honestament creiem que els jocs i les idees que vam aportar van tenir bastant èxit, i s’ho van passar molt bé.

També hem tingut la gran sort de poder veure i assistir a les classes teòriques que fan a diari. Això ens ha permès entendre molt millor la diferència entre un institut i una UEC. El funcionament és totalment diferent. Per començar, en un institut hi ha vint-i-set alumnes per classe, més o menys, i a la UEC acostumen a ser uns vuit alumnes màxim. Quan hem estat a les classes, no només hem estat observant, sinó que els educadors ens han donat tota llibertat per poder aportar informació, fer intervencions, i compartir qualsevol tipus de coneixement que pugui servir-li d’ajuda a l’alumne. Han estat uns dies molt dinàmics i participatius

 Ara que ja hem acabat les pràctiques trobarem a faltar el bon ambient que hi ha al Centre Sant Jaume. Ha estat una experiència molt enriquidora, tant a nivell personal com educatiu. Sobretot apreciem molt aquesta “llibertat” que ens han donat els educadors en tot moment, per interactuar amb els usuaris del centre, buscar les nostres pròpies eines en moments de dubtes i davant circumstàncies noves i inesperades. Desitgem que aquesta mateixa percepció que hem tingut nosaltres aquests dies, la puguin tenir ells durant la seva estada al centre, i això els faci més forts per seguir endavant.”